Potencija

Impotencija ili erektivna disfunkcija je u širem smislu nesposobnost, nemoć u duhovnom, stvaralačkom, ili nekom drugom smislu. U užem smislu, impotencija je spolna nemoć muškarca za obavljanje spolnog čina uslijed organskih ili psiholoških uzroka.

Impotencija se može manifestirati kao potpuna nesposobnost postizanja erekcije (ako ona traje duže od tri mjeseca), ili je njena nekonzistentnost ili sposobnost održavanja erekcije samo kratkotrajna (prolazna).[1]

Uzroci impotencije mogu biti: stres na radnom mjestu ili doma, uživanje alkohola, pomanjkanje vitamina, pomanjkanje želje za spolnošću, psihološki razlozi. Češće se javlja kod starijih muškaraca. Najvažniji organski uzroci nemoći su: kardiovaskularna bolest i dijabetes, neurološki problemi, hormonska insuficijencija (hipogonadizam) i nuspojave lijekova. Psihološka impotencija je zbog misli ili osjećaja (psiholoških razloga), a ne od fizičke nemogućnosti; to je nešto rjeđe, ali se često može pomoći. U psihološkoj impotenciji postoji snažan odgovor na placebo liječenje.

Erekcija, (lat.erectio, erigere: uspraviti podići ) jest termin koji se odnosi na nabreknuće spolnog uda, a posljedica je naviranja krvi u spužvasta i šupljikasta (kavernozna) tijela uda, a pod nadzorom je parasimpatikusa. Ovaj termin obično se odnosi na nabreknuće muškog spolnog uda (penisa), ali je i kod žena klitoris također erekcijsko tijelo koje čine spletovi venskih prostora i obilato je oživčeno. U području malih usana i postranično od ulaza u rodnicu na lijevoj i na desnoj strani nalazi se spužvasto erekcijsko tijelo, nalik na maslinu, nazvano gomoljak predvorja, (bulbus vestibuli). Pri spolnom podražaju parasimpatički živci uzrokuju proširenje arterija i sužavanje vena pa erekcijska tkiva nabreknu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •